2009-10-19 15:15:45• hírek • Gozner Gertrud

Városon veszélyesebb az élet

A betörések számának tekintetében megyénk a hetedik helyet foglalja el országos szinten, a gazdasági bűncselekmények vonatkozásában pedig országosan élen járunk - derül ki a Szatmár Megyei Rendőrség mérleget vonó közleményből.

Ami a bűnesetek helyét illeti, 67 százalékukat városon, 32,72 százalékukat vidéken, míg 0,28 százalékát külföldön követték el. 2009-ben az erőszakos bűncselekmények tekintetében 25 százalékos növekedést regisztrált a megyei rendőrség, mégpedig három gyilkosság, egy halált okozó fizikai agresszió, egy gyilkossági kísérlet és öt súlyos testi sértés szerepel a statisztikában.

Ami a megoldott bűnesetek arányát illeti, 46 százalékukat harminc napon belül sikerült felgöngyölíteni, 37 százalékuk megoldása egy és három hónap közötti időszakot vett igénybe, 15 százalékukat három és hat hónapon belül oldották meg, míg 6 százalékuknak több mint hat hónapot vett igénybe a felderítése. Levonhatjuk a következtetést, hogy a bűnesetek 83 százaléka elkövetésük után három hónapon belül tisztázódik - hangsúlyozták ki a rendőrségi közleményben.

A rendőrség keretén belül működő, fegyverekkel, robbanószerekkel és mérgező anyagokkal foglalkozó szakosztály ebben az évben 168 ellenőrzési akciót tartott, amelynek során elkoboztak kilenc vadászfegyvert, két gázpisztolyt, 31 légpuskát, 567 lőszert, hatvan kilogramm petárdát és 85 liter gyomirtó szert.

Az idén két fegyveres rablásra is sor került, mégpedig ugyanazon célpont, az egyik kábeltévé- és internetszolgáltató kasszája ellen. Az egyik esetben sikerült beazonosítani a támadot, a másik rablás elkövetőjét még mindig keresi a rendőrség. Jó hír viszont, hogy csökkenőben a fiatalkorú bűnözők száma, 4 százalékkal kevesebb kiskorút jegyeztek fel az év első kilenc hónapjában.

A vizsgált periódusban összesen 100 súlyos közúti baleset történt a megyében, ebből 29 végződött halállal, valamint nyolcvan személy sebesült meg súlyosan. Ezek a számok enyhe csökkenést mutatnak a tavalyi évhez képest, amikoris 33 halálos balesetet és 108 súlyos sebesültet regisztráltak. A halálos kimenetelű közúti balesetek legfőbb okozója a nagy sebesség, második helyen a gyalogosok figyelmetlensége szerepel - áll a rendőrségi statisztikában.

Ezen kívül emberhiánnyal küzd a Szatmár Megyei Rendőrség, a szükséges állomány 82 százaléka van csak betöltve, vagyis 855 állásból 716 van elfoglalva. Ugyanakkor az év első kilenc hónapjában 14 rendőrségi alkalmazottat büntettek meg helytelen magatartásért, valamint 48 figyelmeztetést osztottak ki közöttük.


A rendőrség számos kampánnyal igyekszik csökkenteni a bűnesetek és a közúti balesetek számát.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: